Cursus Creatief Schrijven: Voorbereiding

Het was een afspraak die in mijn aller eerste week bij mijn toen nog gloednieuwe baan bij MFC Harderwijk besproken was. Ik zou via mijn werkgever een schrijfcursus gaan volgen zodat ik mijn schrijfskills kon gaan verbeteren. Na ruim een jaar was het dan eindelijk zo ver. Ik was ingeschreven bij de cursus creatief schrijven van Machteld Smit. Deze zou starten op woensdag 2 november 2022 en zou vanaf dan zes woensdagavonden in Het Klooster in Harderwijk gegeven worden.
Nog voor de eerste les kreeg ik al de eerste thuisopdracht die we vervolgens in de les zouden gaan bespreken. Deze luidde: schrijf een ansichtkaart (met daarop een afbeelding die jou het beste beschrijft) naar een medecursist met daarop wat schrijven voor jou betekend. Deze moest ook verstuurd worden (we kregen de adresgegevens uiteraard ook per mail toegestuurd) en vervolgens moest je ook nog een antwoord schrijven op de brief die je zelf ontvangen had, met daarin een beroemde quote van een dichter of schrijver. Uiteindelijk zouden we de ontvangen brief en het antwoord dat we hadden geschreven meenemen naar onze eerste les. Hieronder staan zowel mijn geschreven brief, als mijn antwoord op de brief die ik ontvangen heb.

Opdracht 1a: Mijn brief: Wat betekend schrijven voor mij

Hallo vreemdeling,

We kennen elkaar nog niet, maar dat zal snel veranderen. Er is mij gevraagd wat schrijven voor mij betekend. Dit is lastig om zo snel te verwoorden, want hoe verwoord je een gevoel? Natuurlijk kunnen goede schrijvers bij benadering aardig in de buurt komen, maar het zal nooit helemaal hetzelfde zijn. Toch ga ik een poging wagen.

Schrijven geeft mij een gevoel van vrijheid en creativiteit. Een manier om mezelf te uiten wanneer dat in een gesprek niet lukt. Ik hou er van om met humor en creativiteit mijn leven, gedachten en wat mij bezighoud op papier of op muziek te kunnen zetten. In mijn duisterste periodes bood het mij troost en tijdens mijn gelukkigste momenten bracht het me nog meer vreugde. Schrijven doe ik niet voor een ander maar voor mezelf en als ik daar dan toevallig iemand blij of trots mee zou kunnen maken is dat alleen maar een hele mooie bonus.

Ik kijk er naar uit om met jou en de rest van de groep kennis te maken en van elkaar te kunnen leren.

Groetjes, Jesse.

Opdracht 1b: Reactie op de brief van Leontine (incl. quote)

Hallo Leontine,

Allereerst hoop ik natuurlijk dat je een geweldige vakantie hebt gehad. Ik vond het mooi om te lezen dat kunst zo veel met je doet. Zelf heb ik misschien wat minder met de schilderkunst, maar des te meer met andere kunstvormen als fotografie en muziek. En daar draait het leven toch om? Doen wat je leuk vindt. Waar je hart ligt. Zoals een groot artiest, dichter en songwrighter ooit al eens zei: “Een man is succesvol als hij ’s morgens opstaat en ’s avonds slapen gaat en daartussen in doet waar hij zin in heeft.”
Zijn naam: Robbert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan.

ReageerCopyright 2023 JR Design & Photography ©  All Rights Reserved